STREEKDRACHTENDAG 2017

Zeeuwse streekdrachten… wat zijn er toch veel! Zaterdag 2 september organiseerde Vereniging Axelse Klederdrachtgroep de Streekdrachtendag 2017 te Axel, waar vele mooie Zeeuwse drachten te bewonderen waren. Ook Het Walchers Costuum was erbij!

Een kleine foto-impressie.

 

 

 

JUBILEUMTOCHT WALCHERS COSTUUM 

Op 10 juni organiseerde Stichting Het Walchers Costuum in samenwerking met Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland een unieke tocht door de Walcherse Manteling: ‘Uut rieën’.

Vrijwilligers van Het Walchers Costuum maakten in het kader van hun 30-jarig jubileum in Walcherse dracht een rondrit in originele boerenwagens, getrokken door de stoere Zeeuwse paarden van Het Werkend Trekpaard.

De tocht startte om circa 9.30 uur op landgoed Overduin te Oostkapelle, waarna er door de Manteling naar Domburg gereden werd. Rond het middaguur werd er een uur lang gepauzeerd voor het Badhotel, waar de stoet voor belangstellenden te bewonderen viel. Omstreeks 13.30 uur volgde een korte rondrit door de Domburgse hoofdstraten en aan het eind van de middag eindigde de rit weer bij Overduin.

 

STREEKDRACHT TENTOONSTELLING IN MUSEUM VEERE

Op zaterdag 8 april 2017 presenteerde Het Walchers Costuum een nieuwe tentoonstelling over de Walcherse dracht in de streekdrachtenzaal van Museum Veere. Een oude foto, waarop drie generaties vrouwen staan afgebeeld, vormde de inspiratiebron voor een charmant tijdsbeeld dat als titel kreeg ‘Op de Kiek’.

Vanaf zondag 9 april is de nieuwe tentoonstelling voor iedereen te zien. Stichting Het Walchers Costuum luidt met deze nieuwe expositie op feestelijke wijze haar dertigjarig jubileum in. De tentoonstelling gaat in op de subtiele verschillen in kleding tussen drie generaties vrouwen vanaf circa 1930. Ook de kleding die kinderen droegen staat in de spotlights. Zo wordt voor het eerst een zeldzaam ‘valhoedje’ geëxposeerd.

Een speciale plaats in de tentoonstellingsruimte is voor de bekende avonddoekjes. De fraaie gehaakte en gebreide doekjes vormen een interessante  aanvulling die niet alleen laat zien waartoe Walcherse vrouwen op handwerkgebied in staat waren, maar ook dat de mode op het platteland wel degelijk werd gevolgd.

     

De nieuwe streekdracht tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen in Museum Veere. Voor actuele openingstijden en entreeprijzen zie de website van het museum.


IN HET ZONNETJE GEZET!

Tijdens de traditionele Winterbijeenkomst, waarbij de vrijwilligers van Het Walchers Costuum bedankt worden voor hun medewerking gedurende het afgelopen seizoen, zijn twee mensen speciaal in het zonnetje gezet voor hun extra inzet. Het verraste echtpaar Rinus en Marga Baan kreeg van voorzitter Thijs Breel een mooi boeket bloemen overhandigd plus een versnapering.

“Rinus en Marga hebben zich deze zomer onderscheiden door in te vallen bij de marktkraam tijdens de ziekte van Els Simons” , verklaarde de voorzitter. We zijn ze erg dankbaar voor hun belangeloze en trouwe hulp en willen ze hier graag extra voor bedanken!”.