Streekdrachtpresentaties

Eén van de hoofdactiviteiten van ‘Het Walchers Costuum’ is het geven van klederdrachtpresentaties. Tijdens deze presentaties kan het publiek niet alleen kennis maken met de prachtige kleding van vroeger, maar wordt ook de ontwikkeling naar de hedendaagse streekdracht uit de doeken gedaan. Tweehonderd jaar Walcherse streekdracht passeert de revue en op levendige wijze wordt een uniek tijdsbeeld gepresenteerd.

Het Walchers Costuum kan worden ingehuurd om een presentatie te geven. Ook lezingen over de Walcherse dracht kunnen worden verzorgd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via mail of secretariaat, zie Contact.

Kledingcommissie

Het wordt steeds moeilijker om oude, originele Walcherse kledingstukken te vinden. De weinige oude kleding die er nog is wordt door hun ouderdom steeds kwetsbaarder. Hierdoor kunnen deze – vaak museale – kledingstukken niet meer gedragen worden. Vrijwilligers van de Kledingcommissie van Het Walchers Costuum leggen de originele technieken waarmee de authentieke kleding vroeger gemaakt werd, vast. Met behulp van deze technieken maken zij reconstructies. Hiervoor worden stoffen gebruikt die qua kwaliteit en degelijkheid minstens gelijkwaardig zijn aan de originele stoffen.

Ook de technieken die gebruikt worden om de zo kenmerkende witte mutsen te wassen, stijven en plooien worden door vrijwilligers van Het Walchers Costuum aangeleerd, vastgelegd en toegepast.