NIEUWS

TERUGBLIK OP DE BOERENLANDRIT TE THOLEN

Op 27 juli 2022 was er in samenwerking met Stichting Het Werkend Trekpaard een boerenlandrit, ditmaal op het eiland Tholen. Twaalf vrijwilligers van Het Walchers Costuum deden hieraan mee. Op deze prachtige zaterdag met fantastisch weer werd genoten van een geweldig mooie rit door het Thoolse landschap. De foto’s zijn van Lisette van Peenen.

TERUGBLIK OP HISTORISCHE MARKT VEERE SEIZOEN 2022

Op de Historische Markt in Veere – die elke dinsdag gehouden werd – was er dit seizoen een zeer groot aantal kinderen die meededen in de Walcherse dracht! Fotograaf Lisette van Peenen legde ze vast op een aantal schitterende foto’s.

SERIE ‘PRONTE WUUVEN’ OVER ZEEUWSE DRACHTEN

In de nieuwe serie ‘Pronte Wuuven’ die Omroep Zeeland elke vrijdag vanaf maart ’22 uitzond hadden ook de vrijwilligers van Het Walchers Costuum een bijzondere rol.

Tijdens de Zeeuwse Documentaireweek in december ’21 werd de documentaire Pronte Wuuven over de laatste vrouwen in Zeeland in klederdracht uitgebracht. In de gelijknamige, 15-delige serie gaat het over de rokken, schorten, beukjes en jakjes, krullen en strikken uit álle Zeeuwse drachten. Hoe draag je het, wat zijn de gebruiken, wat hoort er allemaal bij. De drachten verdwijnen en komen nooit meer terug, maar de verhalen erover zijn springlevend en worden in deze serie prachtig in beeld gebracht.

De TV-serie Pronte Wuuven was elke vrijdag op tv te zien bij Omroep Zeeland vanaf 17.15 uur, en is terug te kijken via Youtube.

WALCHERS COSTUUM ONTVANGT BIJZONDERE SCHENKING

Vorig jaar ontving Stichting Het Walchers Costuum een heel bijzondere schenking. Uit handen van Liza en Wim van der Heijden mocht voorzitter Thijs Breel een prachtig olieverfschilderij ontvangen van een Walcherse boerin. Het schilderij is gemaakt door kunstschilder Henri (Henricus Aloysius Wilhelmus Maria) Bogaerts (1877 – 1933) die een atelier had in Vught.

De vrouw op dit schilderij is Catharina Maljaars. Catharina werd geboren op 1 februari 1903 te Oostkapelle en was een dochter van Andries Maljaars en Jacomina in ’t Anker. Op 21 april 1926 trouwde Catharina te Oostkapelle met Pieter Brasser. Pieter werd geboren op 4 februari 1902 te Vrouwenpolder. Catharina en Pieter gingen na hun huwelijk op boerderij Loodkop bij Veere wonen. Op 28 maart 1927, een jaar na het huwelijk, overleed Catharina. Zij werd slechts 24 jaar oud. Tijdens de inundatie van Walcheren in 1944 werd de boerderij Loodkop jammerlijk verwoest. Op de plek waar de boerderij eens stond is thans Jachtwerf Oostwatering gevestigd. Pieter Brasser hertrouwde later met Pieternella de Lange. Zij zijn op Hof Kleverskerke gaan boeren. Pieter Brasser was de oprichter van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging.

Het schilderij is aan het Walchers Costuum geschonken door Karel en Corrie Brasser. Karel is een zoon van Pieter Brasser en Pie de Lange. Voorzitter Thijs Breel is Karel en Corrie zeer erkentelijk voor deze bijzondere en waardevolle gift.