WALCHERS COSTUUM ONTVANGT BIJZONDERE SCHENKING

Afgelopen maand ontving Stichting Het Walchers Costuum een heel bijzondere schenking. Uit handen van Liza en Wim van der Heijden mocht voorzitter Thijs Breel een prachtig olieverfschilderij ontvangen van een Walcherse boerin. Het schilderij is gemaakt door kunstschilder Henri (Henricus Aloysius Wilhelmus Maria) Bogaerts (1877 – 1933) die een atelier had in Vught.

De vrouw op dit schilderij is Catharina Maljaars. Catharina werd geboren op 1 februari 1903 te Oostkapelle en was een dochter van Andries Maljaars en Jacomina in ’t Anker. Op 21 april 1926 trouwde Catharina te Oostkapelle met Pieter Brasser. Pieter werd geboren op 4 februari 1902 te Vrouwenpolder. Catharina en Pieter gingen na hun huwelijk op boerderij Loodkop bij Veere wonen. Op 28 maart 1927, een jaar na het huwelijk, overleed Catharina. Zij werd slechts 24 jaar oud. Tijdens de inundatie van Walcheren in 1944 werd de boerderij Loodkop jammerlijk verwoest. Op de plek waar de boerderij eens stond is thans Jachtwerf Oostwatering gevestigd. Pieter Brasser hertrouwde later met Pieternella de Lange. Zij zijn op Hof Kleverskerke gaan boeren. Pieter Brasser was de oprichter van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging.

Het schilderij is aan het Walchers Costuum geschonken door Karel en Corrie Brasser. Karel is een zoon van Pieter Brasser en Pie de Lange. Voorzitter Thijs Breel is Karel en Corrie zeer erkentelijk voor deze bijzondere en waardevolle gift.

RABO CLUBSUPPORT

Ook dit jaar deed Stichting Het Walchers Costuum weer mee aan de actie Rabo Clubsupport! Na een lange periode waarin de stichting geen activiteiten kon ontwikkelen – en dus geen inkomsten kon genereren – hoopten bestuur en medewerkers op zoveel mogelijk stemmen! Het is een grote wens van het bestuur om een registratieprogramma aan te kunnen schaffen, waarmee alle zo zorgvuldig in het depot opgeslagen kledingstukken en sieraden vakkundig digitaal geregistreerd kunnen worden.

Inmiddels is bekend hoeveel stemmen wij hebben ontvangen. Het leverde het mooie bedrag op van € 192,53! Heel hartelijk dank voor uw steun!

WIE DE JEUGD HEEFT…

De afgelopen zomer stonden de kinderen centraal bij Het Walchers Costuum!

Het begon met Esther en Jolynn, die in de Walcherse kinderdracht werden aangekleed door vrijwilligers Ilse en Els. Esther en Jolynn namen samen met hun klasgenootjes uit groep 8 afscheid van de Herman Faukeliusschool in Middelburg. Sinds een aantal jaar komt héél de klas in Walcherse dracht naar school om de laatste schooldag te vieren, een prachtige traditie die hopelijk nog vele jaren zal voortduren. Het Walchers Costuum vond het erg leuk om hier een bijdrage aan te mogen leveren.

Verder was er vanaf 27 juli 2021 elke dinsdagmiddag weer een Historische Markt in Veere! Dit seizoen niet, zoals gebruikelijk, op de Markt, maar op het Bastion. Uiteraard werden de hierbij geldende maatregelen in acht genomen.

Wat nog leuker was, is dat Jolynn, Esther, Sophie, Anne, Jenthe, Bart en Sietse óók op deze markten aanwezig waren! Op de Historische Markten zagen zij er prachtig uit, en ze werden dan ook veelvuldig op de foto vastgelegd.

De kinderen werden verwend door Frituur de Combuis in Veere waar ze spontaan frietjes, ijs en limonade kregen aangeboden kregen!

Lisette van Peenen maakte een prachtige serie foto’s van de kinderen in en rond het mooie stadje Veere.