Het begint allemaal in 1954. In dat jaar bezoekt Koningin Juliana de Walcherse hoofdstad Middelburg. Daar wordt als dank voor de hulp bij de wederopbouw na WOII en de Watersnoodramp een defilé voor de Koningin georganiseerd. Niet alleen Zeeuwen, die nog dagelijks in streekdracht lopen komen naar dit defilé. Ook halen veel mensen speciaal voor deze feestelijke gelegenheid de kleding van hun ouders, groot- of zelfs overgrootouders uit het kabinet. Bij het zien van al die prachtige, oude en kleurrijke kleding wordt duidelijk hoeveel er eigenlijk al verloren is gegaan.
Defilé ter ere van het bezoek koningin Juliana aan Middelburg
Langzaam ontstaat het besef hoe belangrijk het is om de antieke Walcherse kleding en sieraden te gaan verzamelen, conserveren en vastleggen.
Maatje de Jager (1911 – 2001) uit Domburg is een van de eersten die hiermee begint. Om geld voor de aanschaf van originele stukken te verkrijgen geeft zij klederdrachtshows. Bij deze shows dragen dorpsgenoten door haar verzamelde kledingstukken en laten zij zien hoe de streekdracht zich in de loop der eeuwen ontwikkelde.
Maatje en Piet de Jager met onder andere hun kleindochter Suzanne de Jager, Wilma Zandstra en Ria de Pagter
De klederdrachtengroep van Maatje de Jager uit Domburg
In 1987 stopt Maatje de Jager wegens vergevorderde leeftijd met het verzamelen van authentieke kostuums en het geven van klederdrachtshows. In datzelfde jaar nemen een aantal vrijwilligers dit werk van haar over. Zij richten de stichting ‘Het Walcherse Costuum’ op.
Han van den Broeke (1944-2009) wordt voorzitter van deze nieuwe stichting. Jarenlang is hij op Walcheren – en ver daarbuiten – de man, die met veel liefde en kennis de klederdrachtshows presenteert. Zijn ongelofelijke kennis van stoffen, patronen, sieraden en plattelandstradities draagt hij op mede geïnteresseerden over. In 2008 neemt hij afscheid van de stichting. Ook de komst van Sylvia van Dam Merrett is van grote betekenis voor ‘Het Walchers Costuum’. Onder haar deskundige leiding worden vele prachtige reconstructies van antieke kledingstukken gemaakt; originele kleding is meestal te kwetsbaar en te klein om door vrijwilligers gedragen te worden. Sylvia neemt in 2013 na een lange staat van dienst afscheid van de stichting. Onder het gedegen voorzitterschap van Bram Francke en na hem Thijs Breel groeit en bloeit Het Walchers Costuum steeds verder. Per 2024 wordt Dingeman Steijn als voorzitter benoemd.
Nog steeds worden er, net zoals in de beginperiode, met veel enthousiasme streekdrachtshows gegeven in Walcherse dorpen, steden en verzorgingstehuizen. Voor meer informatie hierover zie de Agenda. Sinds 2011 verzorgt Het Walchers Costuum tevens streekdrachttentoonstellingen in Museum Veere, zie Tentoonstelling.